Overzicht mobiliteitsstandpunten lokale politieke partijen
De Belangenvereniging Nuenen Groen is in contact met de meerderheid van de lokale politieke partijen, omtrent het thema leefbaarheid en mobiliteit. Op basis van deze contacten en openbare verkiezingsprogramma’s heeft de Belangenvereniging Nuenen Groen de standpunten samengevat van de diverse Nuenense partijen omtrent het thema Mobiliteit.
Hieronder vindt op alfabetische volgorde de diverse partijen welke meedoen aan de gemeenteraadverkiezingen in Nuenen.
De teksten zijn integraal gekopieerd van de beschikbare verkiezingsprogramma’s. Voor de volledigheid is er (indien beschikbaar) via de partijnaam tevens een hyperlink naar de website en/of volledige verkiezingsprogramma van die partij. U kun hiermee voor u zelf bepalen welke partij het beste bij uw standpunten past.
Verbeteren van mobiliteit en bereikbaarheid
Door de aanleg van de HOV is een snelle busverbinding met Eindhoven gerealiseerd. Maar er rijden nog elke dag heel veel auto’s door het dorp, met name over de Europalaan. Ooit was de gedachte dat er niet meer dan 25.000 voertuigen per etmaal over de Europalaan zouden mogen rijden, ook niet na de verdere uitbouw van Nuenen-West. Maar dit kan alleen als Nuenen zich (opnieuw) sterk maakt voor:
- het afronden van ‘de Ruit’ rond Eindhoven met name aan de noordzijde, zodat verkeer uit het achterland direct kan worden geleid naar de A2 en A50 en er bij calamiteiten op de A67 geen verkeersinfarct ontstaat;
- het bevorderen van de doorstroming op de A270;
- het onderzoeken van een mogelijkheid (en zo mogelijk ook realisatie) van een oostelijke rondweg rond Nuenen waarmee verkeer vanuit het achterland direct naar de A270 kan worden geleid.
Het openbaar vervoer is kwalitatief verbeterd door de aanleg van de HOV. Het gebruik dient daarom gestimuleerd te worden. Dit kan door:
- de aanleg van een transferium waardoor het gebruik van de HOV aantrekkelijker wordt gemaakt;
- het goed borgen van de veiligheid van de haltes en waar nodig verbeteren; dit geldt met name voor de drukke halte aan de rand van Gerwen.
- het openbaar vervoer beschikbaar houden in alle wijken van Nuenen, ook in de avonduren. Omdat veel Nuenenaren gebruik (moeten) maken van de zorg die geboden wordt door het St. Anna Ziekenhuis in Geldrop, moet dit ziekenhuis vanuit Nuenen eenvoudig met openbaar vervoer te bereiken zijn.
Lokaal en regionaal moet een oplossing komen voor de doorstroming van het verkeer in en rondom Nuenen c.a., waarbij het niet als normaal wordt gezien dat dit door Nuenen plaatsvindt.
In het belang van de leefbaarheid van Nederwetten dient de Soeterbeek en Soeterbeekseweg open te blijven voor alle verkeer.
De fietsverbinding Helmond-Nuenen-Eindhoven dient gerealiseerd te worden.
De Combinatie Nuenen c.a. geeft geen medewerking aan het realiseren van het Verkeers Structuurplan II, het openstellen van de busbanen op de Geldropsedijk en alle verkeersmaatregelen welke de verkeersdruk vergroten of het sluipverkeer in de wijken nog verder stimuleren en bevorderen.
De A270 dient te worden voorzien van stil asfalt en de snelheid moet worden verlaagd naar 80 km p/u. Geluidsschermen (voorzien van zonnepanelen) zijn dringend gewenst om de leefbaarheid in Nuenen-Zuid en het Eeneind te bevorderen.
Uitgangspunten
De eigen beleidsmogelijkheden van een gemeente met betrekking tot ruimte, wonen en mobiliteit worden sterk medebepaald door ontwikkelingen, beleid en beslissingen in een veel bredere context: regionaal, provinciaal, nationaal en zelfs binnen bredere afspraken over inrichting en kwaliteit in Europees verband (b.v. inzake fijnstofnormen). Dit betekent concreet dat we ons voor het ontwikkelen en vormgeven van ons eigen gemeentelijk beleid op deze punten richten op een integrale samenwerking binnen het gehele Stedelijk Gebied Eindhoven. Zo dicht mogelijk bij en in overleg met de eigen inwoners waar dat kan, aansluitend bij ontwikkelingen en afspraken op regionaal of breder niveau waar dat moet. Efficiëntie in de uitvoering en effectiviteit in het realiseren van een duurzame omgeving niet alleen voor Nuenen maar in onderlinge samenhang binnen het gehele stedelijke gebied zijn daarbij uitgangspunt.
SPEERPUNTEN
- Vervoersconcepten van ‘deur tot deur’ hoog op de regionale agenda houden.
- Sluipverkeer door Nuenen aanpakken binnen eisen van voldoende behoud van het landschappelijke karakter van onze regio en met aandacht voor schone lucht, veiligheid voor burgers en aanvaardbare geluidsnormen.
- Met name inzetten op het verbeteren van de doorstroming op de A270-Ring- Kennedylaan , verlagen van de maximumsnelheid op de A270, realiseren van stil asfalt op zoveel mogelijk wegen in de gemeente alsook het plaatsen van geluidsschermen.
- Concentreren van parkeerlocaties voor auto’s op grotere terreinen in samenhang met het realiseren van veilige fietsvoorzieningen en – stallingsplekken fijnmazig binnen de gebouwde omgeving.
- Stimuleren van oplaadpalen bij parkeervoorzieningen, minimaal gelijk opgaand met het groeiaandeel van elektrische voertuigen.
- Het HOV-netwerk verder uitbouwen. Met name het realiseren van een regelmatige OV-verbinding tussen Nuenen en Geldrop (via Eeneind-West). Uitbreiden van kleinschalig OV op vraag voor de kernen Gerwen en Nederwetten.
- Veilige fietsverbindingen tussen centra in de regio. In het bijzonder gericht op bereikbaarheid van onderwijsvoorzieningen voor scholieren en studenten vanuit Nuenen naar Eindhoven en Geldrop.
Mobiliteit
Een bereikbare regio is van groot belang. De bereikbaarheid van Eindhoven ondervindt op dit moment nogal wat knelpunten. Er is budget beschikbaar vanuit de provincie voor verschillende oplossingen om de bereikbaarheid te verbeteren. Zulke oplossingen moeten in elk geval regionaal en integraal (over vervoermiddelen heen) bekeken en bepaald worden.
Nuenen is door haar ligging een gemeente met een relatief grote belasting door doorgaand verkeer. Dit is in de Bereikbaarheidsagenda van de MRE ook onderkend. Oplossingen voor deze belasting dienen te passen binnen eisen van voldoende behoud van het landschappelijke karakter van onze regio en met aandacht voor schone luchtkwaliteit, veiligheid voor inwoners en aanvaardbare geluidsnormen. De bestaande normeringen zijn daarbij het absolute minimum. De keuze voor en uitvoering van concrete plannen voor het verminderen van de genoemde belasting van Nuenen dient dan ook mede op basis van deze criteria te worden gemaakt. Daarbij moet Nuenen met een brede blik de besprekingen hierover in de regio voeren waarbij ook alle overwegingen en argumenten die een rol hebben gespeeld bij het overleg over de ruit en een oostelijke randweg, moeten worden blijven betrokken. Met name het vermijden van onwenselijk sluipverkeer door Nuenen dient hierbij op de agenda te blijven. We streven in dit overleg naar het aantrekkelijk maken van de gemeente door duurzame mobiliteitskeuzes zoals fietsen, openbaar vervoer en elektrische voertuigen. Ook slimme mobiliteit in samenhang met andere gemeenten in het stedelijk gebied kan daaraan bijdragen. Bovendien past het laatste goed bij onze ligging binnen de Brainport regio (aanwezigheid van High Tech Campus en High Tech Automotive Campus).
Vervoersbeleid regionaal integreren
Regionale integratie van vervoer (bereikbaarheid van werk, onderwijs, recreatie binnen de gehele regio) overstijgt strikt lokale belangen. In het regionale overleg moet Nuenen dan ook blijven inzetten op geïntegreerde slimme mobiliteit binnen de gehele regio. Voor het vermijden van onwenselijk sluipverkeer door Nuenen is verbetering van de doorstroming op de A270-Ring-Kennedylaan essentieel. Aanpassing van snelheid en inrichting van kruispunten behoort daarbij tot de mogelijkheden. Zoals de aanleg van verkeerspleinen in combinatie met slimme ICT gestuurde verkeerslichten waarbij rekening wordt gehouden met het regionale verkeersaanbod. Voor behoud van luchtkwaliteit, beperken van geluidsoverlast en bevorderen van de veiligheid van de inwoners zijn specifieke maatregelen nodig. Te denken valt aan het verlagen van de maximumsnelheid op de A270, realiseren van stil asfalt op zoveel mogelijk wegen in de gemeente en het plaatsen van geluidsschermen.
ICT ondersteunde mobiliteit van ‘deur tot deur’
Met behulp van slimme ICT-oplossingen en combinatie van vervoermiddelen (fiets, bus, auto) kan de regio zich richten op mobiliteit als vervoer van ‘deur tot deur’. Ontwikkeling van zulke diensten en vervoerconcepten dienen hoog op de regionale agenda te blijven.
Openbaar vervoer op de maat van de burgers
Infrastructuur en dienstregeling van het openbaar vervoer dienen zo te worden georganiseerd dat overstaptijden minimaal blijven. Continue ICT ondersteunde informatie hierover aan inwoners is daarvoor essentieel.
Het HOV-netwerk binnen de regio kan binnen zo’n infrastructuur verder worden uitgebouwd. De HOV as van Nuenen naar Eindhoven is inmiddels volop in gebruik. Hoog op de agenda moet komen te staan het aanleggen van transferia met citybussen aan de randen van Eindhoven die mensen vervoeren naar plekken waar de meeste mensen heen moeten, Realiseren van een nieuwe regelmatige OV – verbinding tussen Nuenen en Geldrop (inclusief industrieterrein Eeneind) heeft binnen het netwerk hoge prioriteit. Het is met name ongewenst dat scholieren zoals nu via Eindhoven moeten reizen. Daarnaast zullen ook de kernen Gerwen en Nederwetten nog beter in een geïntegreerd OV-systeem betrokken moeten worden. Kleinschalig vervoer op vraag, is hier een mogelijkheid, zoals ICT ondersteunde regiotaxi’s die aansluiten op reguliere buslijnen, Omdat mensen zo lang mogelijk zelfredzaam moeten blijven, ook wat betreft mobiliteit, is het belangrijk dat de verschillende vormen van doelgroepenvervoer (gehandicapten, ouderen, leerlingen, zorg) integraal op elkaar worden afgestemd (regiobus, taxi, etc.). Conflicten tussen verschillende losstaande regelingen moeten worden opgeheven.
Steeds meer vervoer elektrisch
De regio zal verder moeten investeren in het ondersteunen van een elektrisch vervoerssysteem. Zowel voor bussen als voor auto’s. Wat auto’s betreft moeten op strategisch gekozen plekken in de nabijheid van openbaar vervoer, parkeerplekken met oplaadpalen beschikbaar komen. D66 staat voor een stimulerend beleid dat bijdraagt aan de reductie van CO2-uitstoot. Wij vinden dan ook dat de gemeente Nuenen een beleid dient te ontwikkelen om alle publieke parkeerterreinen te voorzien van oplaadpalen. Het aantal palen dient minimaal gelijke tred te houden met de groei van elektrisch vervoer. De gemeente is faciliterend/stimulerend maar neemt geen oplaadpalen in eigendom.
Gebruik van elektrische deelauto’s kan vanuit de regio gestimuleerd worden.
Ruim baan voor de fiets
Uitbreiding van een goed en veilig regionaal (snel)fietsroutenetwerk heeft hoge prioriteit. Met name moeten er goede verbindingen komen vanuit de kernen in de regio naar de stad Eindhoven. Aansluiting op opstappunten van het HOV-netwerk en autoparkeerplaatsen, tezamen met voldoende en veilige stallingsmogelijkheden voor fietsen, is daarbij essentieel voor succes.
Het fietsroutenetwerk dient samen met wandelroutes langs de culturele en landschappelijke bezienswaardigheden (o.a. gerelateerd aan van Gogh) te gaan waaraan Nuenen rijk is.
Binnen het geheel van zo’n fietsroutenetwerk dient met name mede gezorgd worden voor veilige en op bereikbaarheid van scholen gerichte fietsverbindingen voor scholieren.
Verkeer, infrastructuur en openbaar vervoer.
GroenLinks Nuenen zet in op goed openbaar vervoer en fietsverbindingen. Betere benutting van bestaande wegen en goed openbaar vervoer verdienen onze voorkeur. De HOV biedt een goed uitgangspunt.
GroenLinks hecht er sterk aan dat er een drastische vermindering wordt nagestreefd van het doorgaande regionale verkeer over Smits van Oijenlaan, Europalaan, Geldropsedijk en Helmondweg/A270. Dit in tegenstelling tot het huidige streven om het huidige niveau van doorgaand verkeer te accepteren. Dit zou kunnen inhouden dat in regionaal verband serieus moet worden gekeken naar alternatieve omleidingen “om de Noord en/of om de oost”, hetzij via bestaande wegen en, als het niet anders kan, via aanleg daarvan. Daarbij dienen de destijds geformuleerde aanvullende milieumaatregelen zoals ondertunneling strikt gehandhaafd te blijven. Resultaten van toegezegd milieu- en verkeersonderzoek dienen ter ondersteuning van bovengenoemd streven.
Er dienen onverwijld maatregelen genomen te worden om de overlast van de Helmondweg voor Nuenen Zuid te verminderen. Te denken valt hierbij aan verdere snelheids- en geluidsbeperkingen. In ieder geval mag op de Helmondweg niet meer dan 100 kilometer per uur gereden worden met trajectcontrole als handhavingsinstrument. Openstelling van de busbanen Geldropsedijk/Helmondweg dient uit het huidige beleid te worden geschrapt. Dit om nog meer sluipverkeer over de Geldropsedijk te voorkomen.
De huidige situatie van toenemend sluipverkeer over de Geldropsedijk/Meijerijlaan/Opwettenseweg/Cockeveld dient te worden beëindigd door het invoeren van de oorspronkelijke “knip” Meierijlaan/Opwettenseweg/Cockeveld. Ook hier dient stevig gehandhaafd te worden, om de levensgevaarlijke situaties uit het verleden (draaien op het terrein van de peuterspeelplaats, omkerende auto’s op de Opwettenseweg etc.) te voorkomen.
De ontsluiting van het zuidelijk deel van Nuenen West dient rechtstreeks plaats te vinden op de Helmondweg, want het gevaar bestaat dat de Panakkerse Veldweg een significante sluiproute wordt tussen Eindhoven Noord, Tongelre en Helmond.
Om het centrum van Nuenen – met name in het weekend – bereikbaar te houden, is een blauwe zone sterk aan te bevelen.
De Soeterbeekseweg dient open te blijven, waardoor Nederwetten verbonden blijft met Eindhoven.
Lijst Pijs
Geen verkiezingsprogramma bekend
- Snelle oplossing kwestie Soeterbeek, laat de bewoners van Nederwetten niet in de steek!
- Geldropsedijk verkeersluw maken. Busbaan niet openstellen voor autoverkeer.
- Leefbaarheid Eeneind. Woonkern heeft al verkeers- en lawaai overlast en sluipverkeer genoeg van Helmondweg, spoorweg, Collse Hoefdijk en Collseweg.
Doel
Bevorderen van de verkeersveiligheid in Nuenen, met daarbij prioriteit voor het langzaam verkeer. Daarnaast aandacht voor de bereikbaarheid van Nuenen met auto, fiets en OV, waarbij regionale verkeersprojecten niet ten koste mogen gaan van de leefbaarheid in ons dorp.
Belangrijkste concrete maatregelen :
Verminderen overlast doorgaand verkeer
- Breed onderzoek doen naar de herkomst en bestemming van verkeer door Nuenen
- Afhankelijk van resultaat voorgaand onderzoek kan oplossing, in samenwerking met de regio, mogelijk mede gevonden worden door een gedeelte van het regionale verkeer te leiden via route Lieshout/Son (A50), route van Lieshout via Mariahout naar
Nijnsel (A50) en de route over Broekdijk etc. naar Ekkersrijt
- Bevorderen van de aanleg van snelfietsroutes naar omliggende steden en dorpen
- Bij ondertunneling spoorlijn Eindhoven/Helmond aandacht voor verkeersaanzuigende werking
- Voor de bereikbaarheid van ondermeer bedrijventerreinen initiatieven ondersteunen ter totstandkoming van een Nuenens mobiliteitsnetwerk (in navolging van Veldhoven).
Verminderen sluipverkeer in het dorp
- Nuenen-West (plandeel Opwettenseweg /Wettenseind), ontsluiten via rotonde Geldropsedijk / A. Pootlaan en dat combineren met openstellen bussluizen bij aansluiting Geldropsedijk op A270
- De Opwettenseweg autoluw maken (auto’s uit Nuenen-Zuid en Nuenen-West weren)
- Verbindingsboog Europalaan/Meierijlaan aanleggen; vertraagd door huisvesting statushouders bij Witte Hondpad
- Sluiproute Beekstraat/Weverstraat onmogelijk maken.
Verhogen fietsveiligheid
- De kruising Lyndakkers/Oude Kerkdijk en Hoge Brake ombouwen
- Opwettenseweg als fietsstraat inrichten
- Eeneind: de oversteekbaarheid van de Geldropsedijk voor fietsers verbeteren
- Buitengebied Gerwen: fysiek regelen dat niet harder dan 60 km kan worden gereden.
Verbeteren scholenomgeving
- Allereerst de omgeving van basisschool de Wentelwiek herinrichten
- Daarna aandacht voor schoolomgeving Crijnsschool en Rietpluim
- Heel Nuenen-Oost 30 km-gebied maken.
Verbeteren gebruik openbaar vervoer
- Openbaar vervoer promoten om gewoontes van automobilisten te doorbreken
- Lijn 6 handhaven
- Aanleg HOV / Park & Ride voorziening (multimodaal knooppunt) in Gerwen.
Overig
- Invoeren blauwe zone in centrumgebied
- Autoluw maken van het Centrum.
Verkeer en vervoer
Nuenen is een dorp in de onmiddellijke nabijheid van Eindhoven en Helmond, bestaande uit enkele kerkdorpen en woonwijken met uitvalswegen naar die steden. Nuenen dient de functie ‘woongebied’ als uitgangspunt te nemen voor al haar verkeerskundige planvorming.
Fietsen en wandelen
- Nuenen is het dorp bij uitstek om het gebruik van fietsen te promoten. De SP Nuenen wil een actief stimuleringsbeleid om ouders ertoe te bewegen hun kinderen per fiets naar school te brengen of te laten gaan. Fietsroutes dienen goed onderhouden en verlicht te zijn. Paaltjes in fietspaden worden vanwege de onveiligheid voor fietsers vervangen door een andere auto- werende maatregel.
- Vooral in 30-km gebieden en op schoolroutes dient de verkeersveiligheid van kwetsbare verkeersdeelnemers optimaal gewaarborgd te zijn.
- Er moeten meer zebrapaden komen op strategische plaatsen.
- Voor voetgangers dient in ieder geval aan één zijde van een straat een trottoir te zijn.
De verzamelplekken van containers mogen geen belemmering vormen voor de doorgang van bijvoorbeeld scootmobielen of voetgangers.
Openbaar vervoer
- Openbaar vervoer moet kwalitatief goed en tegen aanvaardbare kosten gerealiseerd worden. Dat betekent een frequente verbinding, aangepast aan de tijd van de dag, een goede spreiding van beschutte opstapplaatsen met wachttijdindicatie.
- Bereikbaarheid van openbaar vervoer moet in heel Nuenen voor ouderen gegarandeerd zijn. De HOV2 mag niet ten koste gaan van de huidige spreiding van opstapplaatsen en de huidige buslijnen en -frequentie. De buurtbus naar Nederwetten dient behouden te blijven. Bij busstations dienen goede fietsenstallingen te zijn.
- Er moet een rechtstreekse OV-verbinding komen met Geldrop, zodat het Annaziekenhuis maar ook de bedrijventerreinen van Eeneind voor het OV ontsloten worden.
- Gratis OV voor senioren die gebruik maken van de stadspas Eindhoven, dient weer te worden ingevoerd op basis van een inkomenstoets.
- Onderzoek mogelijkheid tot parkeren bij bushalte centrum zodat een P+R ontstaat ter bevordering van het HOV-gebruik.
Infrastructuur
- Bij de aanleg van nieuwe wegen en het onderhoud van bestaande wegen dienen geluids- en luchtkwaliteitsnormen in acht genomen te worden mede in relatie met de gewenste maximum snelheid, veiligheid en doorstroming. De huidige belasting moet zowel via modellen als door metingen worden vastgesteld.
- De huidige maximum snelheid op de A270 is bepaald op 100km/u. Wat de SP betreft moet deze, vanwege de aanliggende Nuenense woonwijken, worden teruggebracht naar 80 km/u. Verbeteren van bestaande verbindingen heeft onze voorkeur. Er komt geen nieuwe randweg Nuenen.
- De regionale samenwerking in het bereikbaarheidsakkoord is uitgangspunt voor nieuwe plannen. Gezien de locatie van Nuenen bestaat er het risico dat een groot deel van het verkeer over onze wegen naar bijv. de A270 of de Kennedylaan blijft gaan. Regionale en lokale ruimtelijke plannen dienen aangepast te worden indien zij leiden tot voor Nuenen ongewenste ruimtelijke ontwikkelingen.
- De spoorwegovergang op de Collse Hoefdijk moet voor het autoverkeer ondertunneld worden. De blijvende openstelling van Soeterbeek is noodzakelijk voor de bewoners van Nederwetten.
VERBETERING VAN DE BEREIKBAARHEID VAN NUENEN
De inwoners van Nuenen c.a. willen een goede bereikbaarheid van en naar de ons omringende (snel-) wegen en belangrijke locaties, zoals Eindhoven airport, ziekenhuizen.
De geluidsoverlast van de A270 in de aangrenzende wijken blijft onze aandacht behouden. In de komende jaren moet deze overlast verder worden teruggedrongen. Ook na de realisatie van de bestuurlijke fusie met Eindhoven zal de VVD zich hier, in samenspraak met de provincie, binnen de regio sterk voor blijven maken.
De Soeterbeek als verbindingsweg tussen Nederwetten en Eindhoven dient open te blijven voor alle verkeer. De VVD spant zich in voor verlaging van de verkeersdruk in en door ons dorp over de A270 en over de bundelingswegen Smits van Oyenlaan en de Europalaan, met name tijdens de spits.
De VVD wil de verkeersveiligheid verbeteren in de buurt van scholen door een veilige omgeving (schoolzones, veilige oversteekplaatsen en veilige fietsroutes) te creëren.
Belangrijk is ook dat fietsers zich prettig en veilig kunnen voelen. De VVD ziet openbaar vervoer niet als vervanger voor de auto, maar meer als een aanvulling.
Het centrum moet voor alle inwoners bereikbaar blijven, zeker voor mindervaliden, met voldoende goed toegankelijke parkeerplaatsen, waar nodig, aangevuld met parkeerregulering middels blauwe zones. De VVD is tegen betaald parkeren.
Voor de ondernemers, gevestigd op het Eeneind, is het van groot belang dat er, binnen de bereikbaarheidsagenda, naar structurele oplossingen wordt gezocht voor een goede bereikbaarheid van en naar hun bedrijven. Door de extra intensivering van de Brabantroute, wil ProRail meedenken om het aantal spoorwegovergangen te verminderen. Om verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van calamiteitendiensten te garanderen is een structurele, veilige oplossing noodzaak! Igor Paulussen / voorzitter wijkraad Eeneind: “Alleen een fietstunnel voor het snelfietspad Helmond Eindhoven lost de problemen niet op! Laten we stoppen met praten! Laten we doen wat het beste is voor de inwoners en de bedrijven op het Eeneind: een spoortunnel onder de Collseweg voor alle verkeer”!
Het antwoord van Eindhoven op het profiel (de wensen) van Nuenen op weg naar de fusie m.b.t. de bereikbaarheid van en naar Nuenen c.a. binnen de regio staat zwart op wit: “Onze beide raden hebben ingestemd met de bereikbaarheidsagenda en het inliggende bereikbaarheidsaccoord. Daarbij zetten we samen in op HOV, snelfietsroutes, gedragsbeïnvloeding en het bundelen van autoverkeer op een beperkt aantal wegen, waarmee we sluipverkeer terugdringen. Doorstroming en sluipverkeer, de A270 en de Soeterbeek zijn cruciale dossiers. Een fusie tussen beide gemeenten biedt betere kansen om op deze dossiers tot goede oplossingen te komen. In het vervolgproces zullen we samen uitwerken hoe die oplossingen er uit kunnen zien. Nuenen heeft de wens vast te houden aan tenminste hetzelfde onderhoudsniveau voor het beheer van infrastructuur”.
Een goede infrastructuur is onmisbaar om Nuenen, Gerwen, Nederwetten en Eeneind bereikbaar te houden voor haar inwoners en bezoekers. Dit betekend echter niet, dat we telkens maar weer asfalt gaan aanleggen. Te allen tijde blijven we voldoende aandacht en oog hebben voor de groene uitstraling van onze gemeente. Hetzelfde geldt voor de verschillende milieuaspecten. Voor álle uitdagingen op verkeers- en infrastructureel gebied geldt, dat de gemeente op pro-actieve wijze (en aan de voorkant van besluitvorming) samenwerkt met de diverse lokale belangenverenigingen en –organisaties (waaronder Nuenen Groen en het Comité Bezwaar Afsluiting Soeterbeek)
- Nuenen c.a. moet ook de komende jaren bereikbaar zijn en blijven voor haar eigen inwoners. Tegelijkertijd dient er (door regionale samenwerking) een oplossing te worden gevonden die voorziet in een fatsoenlijke doorstroming van het (auto)verkeer in onze gemeente. W70 heeft specifieke aandacht voor de situatie op en rondom de A270 (Helmondweg) en voor de wensen en bedenkingen van bewoners van deze omgevingen (o.a. Eeneind, Zuiderklamp, Geldropsedijk);
- Een inventarisatie (in samenwerking met de schooldirecties, de Nuenense afdeling van Veilig Verkeer Nederland en de Fietsersbond Nuenen) van de directe omgeving van alle basisscholen brengt in kaart welke (al dan niet aanvullende) verkeersmaatregelen nog genomen moeten worden;
- De Broekdijk heeft een rigoureuze opknapbeurt nodig. Dergelijke werkzaamheden worden echter uitgevoerd zónder, dat het unieke karakter van deze landelijke weg wordt aangetast. Dús: geen onnodige bomenkap en/of asfaltering;
- Er wordt gemeentelijk beleid ontwikkeld, dat resulteert in naloming van de maximumsnelheid (30 kilometer per uur) in woonwijken, Hetzelfde geldt voor de maximumsnelheid op doorgaande wegen (50 kilometer per uur);
- Busverbinding tussen kleine kernen en ziekenhuis Geldrop: zie GERWEN, NEDERWETTEN;
- Openstelling Soeterbeek: zie NEDERWETTEN
- Geluids- en verkeersoverlast spoor Eeneind: zie EENEIND
EENEIND:
- De wijkraad krijgt ieder jaar een (ten behoeve van de leefbaarheid) vrij te besteden jaarbudget toegekend van 10.000 euro;
- Aan ieder raadsvoorstel, dat handelt over specifieke Eeneindse onderwerpen, wordt een advies van de wijkraad als bijlage toegevoegd;
- De nu al jarenlang voortslepende geluids-, trillings- en verkeersoverlast rondom het spoor op het Eeneind nu eindelijk eens een halt toeroepen. W70 wil in ieder geval een haalbaarheidsstudie naar het aanleggen van de weg ónder het spoor. In de tussentijd zijn geluiddempende of –werende maatregelen niet bij voorbaat uit te sluiten. Hetzelfde geldt voor het oplossingen die de trillingsproblematiek kunnen verhelpen;
Comments are currently closed.